Τούρτα με μπισκότο και πραλίνα

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

τούρτα με μπισκότο και μερέντα
Χτες το βράδυ, είχαμε το καθιερωμένο πλεόν ετήσιο "γεύμα-ρεφενέ", στο σπίτι ενός φιλικού ζευγαριού, με αφορμή τον ελληνικό ημιτελικό της Eurovision(χα χα,τι να κάνουμε, έχουμε κι εμείς τα βίτσια μας)! Οι οικοδεσπότες ήταν όπως πάντα εξαιρετικοί, η παρέα κεφάτη και το γεύμα λουκούλλειο! Εγώ συνεισέφερα με την παραδοσιακή πια πίτσα μου, και μια τούρτα μπισκότο της τελευταίας στιγμής!

Θα σας δώσω την συνταγή η οποία είναι εύκολη και σχετικά γρήγορη:

Υλικά:

 Για το παντεσπάνι (διπλή δόση και παραλλαγή αυτής της συνταγής)
  • 8 αυγά 
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες ζάχαρη 
  • 2 βανίλες 
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 
  • λίγο αλάτι
Για την κρέμα:
  • 1 μόρφατ (στο τσίγκινο κουτάκι)
  • 1 σακουλάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια
  • 400ml γάλα (νομίζω ότι τόσο χρειάζεται, αλλά διαβάστε και τις οδηγίες του φακέλου)
  • 2 μεγάλες κουταλιές μερέντα (ή ό,τι άλλη μάρκα θέλετε, φυσικά).
  • προαιρετικά λίγη άχνη (1-2 κουταλιές της σούπας).
Για τη σαντιγί:
  • 1 φακελάκι σκόνη για σαντιγί και το αντίστοιχο γάλα
Για το σιρόπι:
  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ ζάχαρη
  • λικέρ ή όποιο αλκοολούχο προτιμάτε
Για τη διακόσμηση:
  • 1 κουτί μπισκότα σοκολάτας γεμιστά
Εκτέλεση:

1. Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά.
2. Κοσκινίζω το αλεύρι, το ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά
3. και το προσθέτω λίγο-λίγο ανακατεύοντας πολύ αργά και απαλά και με μεγάλες κινήσεις για να μη    χαθεί ο αέρας από τα αυγά.
4. Αν το θέλω σοκολατένιο, αντικαθιστώ ένα μέρος του αλευριού με κακάο.
5. Ψήνω το παντεσπάνι σε ταψάκι 26 εκατοστών, αφού στρώσω κάτω λαδόκολλα.
6. Όσο για το χρόνο και τη θερμοκρασία, η αυθεντική συνταγή προτείνει 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά, αλλά εγώ με το φοιτητικό φουρνάκι, που είναι ιδιότροπο με τα κέικ, το έψησα στους 160 για 40 λεπτά περίπου.
7. Για την κρέμα, τα χτυπάω όλα μαζί στο μίξερ.
8. Τη σαντιγί τη φτιάχνω σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου.
9. Για το σιρόπι, βράζω νερό και ζάχαρη για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτω το ποτό.
10. Στήσιμο: 
              - χωρίζω το παντεσπάνι στα 3
              - βάζω το ένα παντεσπάνι στην πιατέλα
              - βρέχω με το σιρόπι
              - απλώνω μια στρώση μερέντα(σκέτη)
              - απλώνω μια στρώση κρέμα κλπ.
              - επικαλύπτω με τη σαντιγί
              - τρίβω τα μισά μπισκότα στο multi
              - τα πασπαλίζω από πάνω
              - τα υπόλοιπα τα χωρίζω στη μέση και τα κολλάω στο πλάι

τούρτα με μπισκότο και μερέντα
Τούρτα με μπισκότο και πραλίνα
Ουφ! Πιο δύσκολο είναι τα το γράφεις παρά να το κάνεις!
Καλή επιτυχία!




5 σχόλια:

  1. πω πω τι παθαμε μεσημεριατικο!και αυτη η τουρτα στην λιστα με τα "θελω να φτιαξω..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είχα ένα κομμάτι!!!
    Θα ασχοληθώ όμως και θα την φτιάξω!!!
    Συγχαρητήρια... είσαι νομίζω καλλιτέχνης και στα γλυκά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι να την φτιάξεις! Επί τη ευκαιρία, προτείνω να μειώσετε λίγο τον αριθμό των αβγών. Δοκιμάστε με 7, γιατί όχι κι 6! Πολλά μου φαίνονται τα 8, την επόμενη θα βάλω κι εγώ λιγότερα.

      Διαγραφή