Γονείς και μέλλον

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Υποτίθεται ότι σήμερα τα παιδιά είναι ώριμα και πολύ πιο έξυπνα και κάθε γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Τότε γιατί δεν ξέρω κανένα 15χρονο , 16χρονο, 17χρονο ή 18χρονο που να ενδιαφέρεται για την κατάσταση της χώρας; Το μόνο που τα νοιάζει είναι οι έρωτες και το πώς θα διαφημίσουν τους έρωτες αυτούς στο facebook! Τα μεγαλύτερα, της Γ' Λυκείου, διαβάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, με σκοπό να περάσουν στο πανεπιστήμιο για να ζήσουν τα φοιτητικά χρόνια.
Μήπως είναι καιρός κάποιος μεγάλος να τροφοδοτήσει αυτή την εφηβική ωριμότητα με μερικές αλήθειες;

Είσαι γονιός; Μην το φλομώνεις το παιδάκι στο παραμύθι, ότι άμα διαβάσει και περάσει Νομική θα έχει λαμπρό μέλλον, για να ψωροπερηφανεύεσαι εσύ στους φίλους σου και να βγάλεις τ' απωθημένα που δε σε σπούδασε η μάνα σου! Βοήθησε το να καταλάβει ποιο είναι το συμφέρον του μέσα σ'αυτό το βούρκο!
Μάθε το να αντιδρά, μάθε το να μάχεται, μάθε το να ζει. Μην του κρύβεις την αλήθεια, επιτέλους!
Στη δική μας τη γενιά, τα δώσανε όλα, παιδική ηλικία, ελευθερία, όνειρα, σπουδές, κι ίσως κάποιοι από εμάς -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, "πρόλαβαν" να αποκτήσουν και μέλλον. Όμως τώρα, που μας ήρθε όλη η λασπότουρτα κατάμουτρα, οι περισσότεροι δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Πηγαίναμε σε ό,τι σχολή ξεφύτρωνε επειδή μας άρεσε το όνομα ή η πόλη για σπουδές, ή επειδή είχε απλά ένα κάποιο prestige λόγω βαθμολογίας, και τώρα μείναμε με το πουλί στο χέρι.
Τουλάχιστον δώστε στις επόμενες γενιές την πολυτέλεια της αλήθειας. Καιρός να ξυπνήσουμε από το "ελληνικό όνειρο": Να ορκιστείς, να διοριστείς, να παντρευτείς". Αφού είναι ώριμα να "π...ούνται σαν τα κουνέλια" από 13 χρονών, θα είναι ώριμα και για την επιλογή: "Ξέρεις Γιαννάκη, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αφού δεν τα πολυπαίρνεις τα γράμματα, δούλεψε στο χωράφι ή γκαρσόνι μόλις τελειώσεις το Λύκειο, κι αν θες πολύ να σπουδάσεις, μάζεψε λεφτά και στο καλό. Αλλά fgs, επέλεξε μια σχολή που να σου αρέσει και να έχει και κάποια ουσία."
Γιατί μέχρι τώρα, ο Γιαννάκης έβγαζε απολυτήριο 2, πέρναγε στο ΑΕΙ "Μελετητών Διατροφικών Συνηθειών Κολεόπτερων", ρεμπέλευε 10 χρόνια μέχρι να πάρει το πτυχίο και τώρα του κακοφαίνεται που δε διορίστηκε, όπως του έταζε ο μπαμπάς.
Τι θα γινόταν αν ο μπαμπάς του Γιαννάκη τον μεγάλωνε με βάση την πρώτη περίπτωση; Θα έπιανε μια απλή καθημερινή δουλειά, που ίσως να τον βοηθούσε και να γίνει άντρας (και όχι metro goldwyn mayer), θα πήγαινε φαντάρος, και μετά, έχοντας ωριμάσει αρκετά για να κρίνει τι θέλει να κάνει, ή θα συνέχιζε στον ίδιο τομέα, ή θα έδινε πανελλήνιες για να περάσει κάπου normal και συγχρόνως θα δούλευε, γιατί δε θα του περνούσε από το μυαλό μετά από τόσα χρόνια ανεξάρτητος να ζητήσει από τους γονείς του να τον συντηρούν. Και στοίχημα ότι θα έπαιρνε πτυχίο στα 4 χρόνια ακριβώς...
Γιατί αυτό το άρθρο τώρα;
Εν όψει των Πανελλαδικών που μόλις τελείωσαν, βοηθήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν λογικά τις σχολές στο μηχανογραφικό.

  • Μην αφήνετε τον ενθουσιασμό σας για το 19,9 της Θεωρητικής να καταστρέψει τα παιδάκια, στέλνοντάς τα με το ζόρι στη Νομική, ή στην Ιατρική αν δεν έχετε έτοιμη τη δουλειά.
  • Μην αφήσετε τον ενθουσιασμό σας που "τελικά υπάρχει σχολή με βάση το 7,00(αν υπάρχει φέτος)" να στείλει το Γιαννάκη στην Ανωτάτη Σχολή Εκπαιδευτών Σκύλων με Μπλε Βούλες και Πέντε Πόδια.
  • Μην αφήσετε τη Μαιρούλα να πάει στην Ανωτάτη Σχολή Εκπαιδευτών Σκύλων με Μπλε Βούλες και Έξι Πόδια, επειδή εδρεύει στο μαγευτικό Ναύπλιο όπου πέρασε και η κολλητή της η Πέπη.
  • Μην αφήσετε το Γιωργάκη να πάει στην Ανωτάτη Σχολή Γαμώ και Δέρνω-I'm the King of the World (Παράρτημα Κολοπετινίτσας), επειδή έχει πιασάρικο τίτλο.
  • Μην επιβάλλετε στα παιδιά αυτό που σας γουστάρει, για όποιο λόγο κι αν σας γουστάρει. Εξηγήστε τους με ωριμότητα πώς έχουν τα πράγματα, οικονομικά, επαγγελματικά κλπ., ακούστε τις επιθυμίες τους, υπολογίστε τις αληθινές τους κλίσεις (κι όχι αυτές που θα θέλατε να είχαν) κάντε έρευνα και αποφασίστε μαζί.


1 σχόλιο: